Kabızlık Tedavisi Ankara
Kabızlık tedavisi Ankara, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve dışkılama düzeninin bozulmasıyla karakterize olan kabızlık durumunu ve bu duruma eşlik eden şikayetleri ortadan kaldırmak için yapılan tedavilerdir. Sindirim sistemi organları, tüketilen gıdaların küçük parçalara ayrılmasından, besin maddelerinin emilmesinden ve geriye kalan posanın vücut dışına atılmasından sorumludur. Bazı etmenler bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlık olarak bilinen durumun meydana gelmesine yol açabilmektedir. Kabız olan bireyler, sindirimin atık maddesi olan gaitayı yani dışkıyı vücut dışına atmakta zorluk çekerler.
Buna bağlı olarak karın ağrıları ve gaz sancısı gibi şikayetler deneyimleyebilirler. Kabızlık zaman zaman herkesin deneyimlediği bir rahatsızlık olsa da kronikleştiği veya çok sık tekrarladığı durumlarda bir gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir. Böylece kabızlığın nedenleri tespit edilebilir ve kabızlığa yol açan etmenleri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi çalışmaları yürütülebilir. Yazımızın devamında ‘’Kabızlık tehlikeli midir?’’, ‘’Kabızlık hangi hastalıklar sebebiyle meydana gelir?’’, ‘’Kabızlık ne zaman geçer?’’ ve ‘’Kabızlığa ne iyi gelir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kabızlık tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.
Kabızlık Nedir?
Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve dışkılamanın zorlaşması ile karakterize olan bir sorundur. Bu sorun pek çok gastrointestinal rahatsızlığın bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda ortada net bir neden olmasa bile kabız olmak mümkündür. Hastalar kabızlık sebebiyle karın ağrıları deneyimleyebilir, gaz sancıları hissedebilirler. İştahsızlık, halsizlik ve karında şişlik hissi de kabızlığa eşlik edebilir.
Kronik Kabızlık Nedir?
Kronik kabızlık, kabızlığın uzun süre devam etmesi veya sık sık tekrarlaması olarak tanımlanabilmektedir. Kronik kabızlık sorunundan şikayetçi olan hastalar genellikle az miktarda, zorlanarak dışkılama yaparlar. Bu durum ortadan kaldırılmadığı takdirde farklı gastroinestinal rahatsızlıkların meydana gelmesine yol açabilir.
Kabızlık Neden Olur?
Kabızlık nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Yeterince lifli gıda tüketmemek.
- Huzursuz bağırsak sendromu.
- İlerleyen yaş.
- Dehidratasyon (yeterli sıvı tüketmemek).
- Düzenli laksatif ilaç kullanımı.
- Genetik yatkınlık.
- Gaitanın bağırsakta ilerlemesini zorlaştıran gastrointestinal hastalıklar.
Bu gibi etmenler kabızlığın meydana gelmesine yol açabilmektedir.
İlerleyen Kronik Kabızlığın Zararları Nelerdir?
Kronik kabızlık, makat civarında fissürler (çatlaklar) meydana gelmesine ve basur (hemaroid) gibi hastalıkların gelişmesine yol açabilir. Bu yüzden sürekli kabızlık sorunu yaşayan bireylere en yakın zamanda bir gastroenteroloji doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir.
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlık, lifli gıdaların tüketilmesi, yeterince sıvı tüketilmesi ve kabızlık yapan gıdalardan uzak durulması ile geçebilir. Ancak bazı kişilerde bu gibi uygulamalara rağmen kabızlık sorunu ortadan kalkmayabilir. Bu kişilerin bir iç hastalıkları doktoru ile görüşmeleri gerekir.
Kabızlık Kendiliğinden Geçer Mi?
Kabızlık çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kabızlık herkesin zaman zaman karşılaştığı bir sorundur ve çoğu zaman bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan geçmektedir. Eğer kabızlık kendiliğinden geçmiyorsa tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Kabızlıkta Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Eğer bireyler 1 ayı aşkın süredir kabızlarsa veya bu süre bazında sık sık kabız olmuşlarsa mutlaka bir iç hastalıkları doktor ile görüşmelidirler. Aynı şekilde gaitada kan görülmesi ve gaitanın siyah renkli olması durumlarında da doktorla görüşmeleri gerekir.
Kabızlık Ne Kadar Sürer?
Kabızlığın süresi, kabızlığa yol açan etmene veya rahatsızlığa göre değişiklik gösterebilir. Kabızlık çoğu zaman 3 ila 4 günde geçmiş olur. Ancak bazı durumlarda haftalarca ve aylarca deneyimlenebilir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi 2 hafta ila 1 ay kadar süren kabızlık durumlarında bir gastroenteroloji doktoruna başvurmakta yarar vardır.
Kabızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kabızlık tedavisinde öncelikle kabızlığa yol açması muhtemel olan etmenler belirlenir. Bu etmenlerin türüne, kabızlığın ne kadar süredir devam ettiğine ve hastanın şikayetlerine yönelik özel bir tedavi planlaması yapılır. Bu tedavi planlaması içerisinde dışkılamayı kolaylaştıran ilaçlar, özel beslenme programları, egzersiz programları ve benzer uygulamalar yer alabilir. Doktorunuz kabızlık tedavisinin ve kronik kabızlık tedavisinin detaylarını tamamen sizin taleplerinize ve şikayetlerine özel olarak planlayacaktır.
Ankara Kabızlık Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara kabızlık tedavisi fiyatları ve kronik kabızlık tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.