Çölyak Hastalığı Tedavisi Ankara

    Ankara çölyak tedavisi, besinlerde yer alan glutene karşı aşırı hassas olan bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak için yapılan tedavi uygulamalarıdır. Sindirim sistemini etkileyen pek çok rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlıklardan bazıları dışarıdan vücuda alınan patojenler sonucu meydana gelirken bazıları ise vücudun kendi savunma sistemi sebebiyle meydana gelmektedir. Çölyak hastalığı da vücudun savunma sistemi sebebiyle meydana gelen hastalıklardan biridir.

    Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler, içerisinde gluten yer alan bir gıda tükettiklerinde son derece rahatsız edici belirtiler deneyimleyebilirler. Bu belirtilere bağlı olarak hayat kalitelerinde ciddi bir düşüş yaşanır. Eğer gluten içeren besinler tüketilmeye devam edilirse ve tedavi uygulamaları aksatılırsa bahsi geçen rahatsızlıklar devamlılık gösterir. Bu yüzden Çölyak hastası olan bireylerin bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları gerekmektedir. Yazımızın devamında ‘’Çölyak tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Çölyak hastalığı kansere yol açar mı?’’, ‘’Çölyak hastalığı için hangi bölüme gidilmeli?’’ ve ‘’Çölyak diyeti nasıl olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara Çölyak hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Çölyak Hastalığı Nedir?

    Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glüten içeren besinlere karşı hassas olması ve bu besinler tüketildiğinde allerjik reaksiyon vermesi olarak tanımlanabilir. Kronik bir hastalık olan Çölyak hastalığının genetik sebeplerden ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireyler buğdaydan, arpadan, çavdardan ve yulaftan yapılan; yani gluten içeren besinler tükettiklerinde son derece rahatsız edici şikayetler deneyimleyebilirler. Her 100 kişiden 1’inde görüldüğü düşünülen Çölyak, bazı bireylerde belirti vermeden ‘’sessiz Çölyak’’ olarak da var olabilmektedir. Belirti vermeye başladığında ise karın ağrısı, ishal /kaızlık ,hazımsızlık  ve kansızlık gibi şikayetler deneyimlenmektedir.

    Çölyak Hastalığı Neden Olur?

    Çölyak hastalığının kalıtımsal temelleri olduğu düşünülmektedir. Yani aile üyelerinden birinde Çölyak hastalığı olan bireyler de Çölyak açısından risk alında olabilmektedir. Bununla birlikte Çölyak riski taşıyan bireylerde; aşırı stres ve bazı virüs enfeksiyonları hastalığın aktifleşmesinde rol oynayabilmektedir.

    Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

    Çölyak hastalığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • İshal.
    • Karın ağrısı.
    • Hazımsızlık.
    • Kansızlık, anemi.
    • Anksiyete ve sinirlilik.
    • Büyüme geriliği.
    • Kas zayıflığı.
    • Kilonun yaşa göre az olması.
    • Ağız içerisinde yara ve aft oluşumu.
    • İştahsızlık.
    • Eklem bölgelerinde ağrı.
    • Cilt kaşıntısı ve döküntüler.

    Çölyak belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Çölyak Hastalığına Hangi Doktor Bakar?

    Çölyak hastalığından şüphelenen bireyler, kesin teşhisin sağlanabilmesi ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik uygulamaların gerçekleştirilebilmesi için bir Gastroenteroloji uzmanı ile görüşmelidirler. Teşhisi gerçekleştiren gastroenteroloji ve iç hastalıkları doktorları, gerektiğinde hastalarını diyetisyenlere de yönlendirebilirler.

    Çölyak Hastalığına Ne İyi Gelir?

    Çölyak hastası olan bireylerin, içerisinde gluten bulunan gıdaları tüketmemesi gerekir. Eğer bu gıdalar tüketilmeye devam edilirse ince bağırsak gluene tepki verecek ve şikayetler de devam edecektir. Bu yüzden Çölyak hastalarının tükettikleri besinlere dikkat etmeleri ve özel bir diyete sahip olmaları gerekmektedir.

    Çölyak Hastalığı Tehlikeli Mi?

    Çölyak hastalığı, şikayetler devam ettiği takdirde tehlikeli olabilen bir rahatsızlıktır. Bunun en önemli sebebi bireyin gerektiği kadar beslenememesi ve vücudun ihtiyaç duyduğu destekleyici maddelere yeteri kadar ulaşamamasıdır. Bu sorunlara bağlı olarak ikincil hastalıklar gelişebilmektedir. Bu yüzden Çölyak hastalığının tedavisi aksatılmamalıdır.

    Çölyak Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Tedavi edilmeyen Çölyak hastalığı, bireyin yeterince gelişememesine, ince bağırsak kanseri gibi tehlikeli hastalıklara, kısırlığa ve kemik erimesine yol açabilmektedir. Bu yüzden Çölyak hastalığı hafife alınmamalı ve en yakın zamanda alanında uzman bir gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir.

    Çölyak Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Çölyak hastalığı tedavisi bireyin ömrü boyunca devam etmektedir. Birey, sahip olduğu şikayetlerden korunmak için, doktor ve diyetisyen tarafından hazırlanan diyete ömru boyunca uymalıdır.

    Çölyak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Çölyak tedavisinde ilk olarak Çölyak hastalığının kesin teşhisine yönelik testler ve muayeneler gerçekleştirilir. Daha sonra ise bireyin beslenme alışkanlıkları ve beslenme düzeni yeniden şekillendirilir. Bu süreçte Gastroenteroloji doktoru ile uzman bir diyetisyen birlikte çalışabilir. Doktorunuz tedavi sürecinin tamamını sizin taleplerinize ve ihtiyaçlarınıza özel olarak planlayacaktır.

    Ankara Çölyak Hastalığı Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara çölyak tedavisi fiyatları ve glütensiz Çölyak diyeti hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!