Atrofik Gastrit Tedavisi Ankara
Atrofik gastrit tedavisi Ankara, mide zarındaki uzun süreli iltihaplanmanın yol açtığı şikayetleri gidermek ve iltihabı sonlandırmak için yapılan tedavidir. Mide içerisinde bazıları yararlı bazıları ise sağlık için tehlikeli olan pek çok mikroorganizma yaşamaktadır. Helikobakter pilori isimli bakteri de bunlardan biridir. Helikobakter pilori, zaman içerisinde çoğalarak mide zarına ve benzer dokulara zarar verebilmekte, bu dokularda enfeksiyona yol açabilmektedir. Genel itibariyle gastrit olarak bilinen bu enfeksiyonlar, uzun süre boyunca tedavi edilmedikleri takdirde atrofik gastrit haline gelebilir ve daha ciddi bir yapı kazanabilirler. Bu yüzden gastrit hastaları tedavilerini aksatmamalı, aksattıkları takdirde ise atrofik gastrit tedavisi için bir gastroenteroloji uzmanıyla görüşmelidirler. Böylece atrofik gastrite bağlı ortaya çıkan şikayetlere son verilebilir ve bireyin yaşam kalitesi arttırılabilir. Yazımızın devamında ‘’Atrofik gastrit tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Atrofik gastrit ile gastrit arasındaki farklar nelerdir?’’, ‘’Atrofik gastrit belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Atrofik gastrit tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara atrofik gastrit tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.
Atrofik Gastrit Nedir?
Atrofik gastrit, mide zarının uzun süre boyunca veya sık sık iltihaplanması ile ortaya çıkan ciddi bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalık sindirim sisteminin üst bölgesini, yani mideyi etkilemektedir. Mide zarındaki uzun süreli iltihap sebebiyle hastalar karın ağrısı yaşayabilir, demir eksikliği ve mide ülseri gibi ikincil rahatsızlıklara sahip olabilirler. Bu yüzden atrofik gastrit hastalarının alanında uzman bir gastroenteroloji doktoruyla görüşmeleri ve bir an önce tedaviye başlamaları önerilmektedir.
Atrofik Gastrit Neden Olur?
Midenin iç yüzeyinde, mideyi içerisinde yer alan asidik mide özsuyuna karşı koruyan özel bir katman yer alır. Bu katman, bazı ilaçların düzenli kullanımı ve helikobakter pilori gibi bakteriler sebebiyle iltihaplanabilir. Gastrit olarak bilinen bu iltihap zamanında ve gerektiği gibi tedavi edilmezse atrofik gastrit oluşumu gözlenebilir.
Atrofik Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Atrofik gastrit belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Mide bulantısı ve kusma.
- Karnın üst kısmında ağrı ve yanma hissi.
- İştah kaybı ve kilo verme.
- Mide ülseri, mide ülserine bağlı olarak dışkıda kan.
- Kansızlık yani demir eksikliği.
Atrofik gastrit belirtilerini bu şekilde sıralamak mümkündür. Bu belirtilere B12 eksikliği, demir eksikliği ve ülser sebebiyle ortaya çıkabilecek şikayetler de eşlik edebilmektedir.
Atrofik Gastrit Nasıl Anlaşılır?
Atrofik gastriti yalnızca belirtilere bakarak teşhis etmek mümkün değildir. Bunun en önemli sebebi atrofik gastritin yol açtığı belirtilerin farklı sindirim sistemi hastalıkları sebebiyle de ortaya çıkabilecek olmasıdır. Aynı şekilde belirtilerin herkeste farklı nitelikte ve şiddette olması da tanılama uygulamalarını gerekli kılmaktadır. Bu yüzden kesin teşhisin sağlanabilmesi için mutlaka bir gastroenteroloji uzmanı ile görüşülmelidir.
Atrofik Gastrit Tehlikeli Mi?
Atrofik gastrit farklı pek çok ikincil rahatsızlığa sebep olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında iç kanamaya ve hatta ölüme bile yol açabilen ülserler de yer alır. Yani atrofik gastrit tedavi edilmediğinde son derece tehlikeli olabilen bir hastalıktır.
Atrofik Gastrit Kanser Riski
Atrofik gastrit mide kanseri için risk oluşturabilir. Atrofik gastritin bazı sindirim sistemi kanserlerinin ortaya çıkma riskini 5 kata kadar arttırabildiği düşünülmektedir. Bu yüzden atrofik gastrit tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.
Atrofik Gastrit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Atrofik gastrit tedavisinin süresi, hastalığın tedaviye olan yanıtına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz tedavinin tahmini süresi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar doktorun önerdiği süre boyunca kullanılmalıdır. Atrofik gastrite bağlı deneyimlenen belirtiler ortadan kaybolsa bile ilaçlar, önerilen süre boyunca kullanılmalıdır.
Atrofik Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Atrofik gastrit tedavisinde, kesin teşhis sağlandıktan sonra midedeki asidik sıvının mide üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik ilaçlar ve helikobakter pilari enfeksiyonunu sonlandırmaya yönelik antibiyotik ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar, doktorun önerdiği dozlarda ve önerilen süre boyunca kullanıldıkları takdirde atrofik gastrit tedavisi sağlanmış olur. Atrofik gastrit tedavisi görmüş olan bireylerin, tedaviden sonra bile düzenli olarak gastroenteroloji doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilmektedir.
Ankara Atrofik Gastrit Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara atrofik gastrit tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.