Mide Yanması Tedavisi Ankara
Mide yanması tedavisi Ankara, mide yanmasına yol açan etmenleri ortadan kaldırmak ve mide yanmasını önlemek amacıyla yapılan tedavi uygulamalarıdır. Mide içerisinde, tüketilen besinlerin sindirilmesini mümkün kılan ve asidik bir yapıya sahip olan mide sıvısı yer almaktadır. Mide sıvısı normal şartlarda yalnızca mide içerisinde kalır, yemek borusuna ulaşmaz ve mideyi meydana getiren dokulara zarar vermez. Ancak bazı bireylerde mide asidi; beslenme alışkanlıkları, gastrit ve ilaç kullanımı gibi sebeplerden midede yanmaya yol açabilmektedir. Tekrar eden mide yanması bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Mide yanması tedavisi, mide asidinin yol açtığı yanma hissini ortadan kaldırmak ve mide yanmasının tekrarlamasını önlemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Mide yanması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Mide yanması hangi hastalıklar sebebiyle meydana gelir?’’, ‘’Mide yanması nasıl önlenir?’’ ve ‘’Midede yanma tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Mide yanması tedavisi hakkında merak ettikleriniz için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.
Mide Yanması Nedir?
Mide yanması, halk arasında mide ekşimesi veya reflü olarak da bilinen; son derece ağrılı ve rahatsız edici olabilen bir şikayettir. Mide yanması hissi genellikle göğüs bölgesinde, yemek borusunda ve mide civarında hissedilmektedir. Bu yüzden bazı durumlarda kalp krizi ağrısı ile karıştırılabilmektedir.
Mide Yanması Neden Olur?
Mide yanması, normal şartlarda mide içerisinde kalması gereken asidik mide sıvısının, yemek borusundan yukarı çıkmasıyla meydana gelir. Bu durum gastroözofageal reflü olarak da bilinmektedir. Bahsi geçen durum şu gibi sebeplerden meydana gelebilmektedir:
- Mide kapakçığında gevşeklik veya yapısal bozukluklar.
- Yemek borusu ile ilgili yapısal bozukluklar.
- Sindirimi zor besinler tüketilmesi.
- Aşırı stres.
- İlaç kullanımı.
- Mide kanseri.
- Çölyak hastalığı.
- Laktoz intoleransı.
- Asidik ve baharatlı gıdaların tüketilmesi.
Mide yanması bahsi geçen etmenlerin biri veya birden fazlası sebebiyle ortaya çıkabilmektedir.
Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?
Mide yanmasının en büyük belirtisi, mide kapakçığının üst kısmında, yani yemek borusunda meydana gelen yanma hissidir. Bu his göğüs bölgesine doğru yayılabilir ve hatta bu yüzden kalp kriziyle karıştırılabilir. Mide yanmasının bir diğer belirtisi ise mide içeriğinin ağıza gelmesi, boğazda yanmaya sebep olmasıdır. Bu duruma bağlı olarak sabahları boğaz ağrısı deneyimlenebilir ve hatta ses kısıklığı gibi sorunlar baş gösterebilir. Bu yüzden mide yanması tedavisi aksatılmamalıdır.
Mide Yanması Kendiliğinden Geçer Mi?
Mide yanması zaman zaman herkesin deneyimlediği bir durumdur ve genellikle kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı bireyler mide yanmasını sıkça deneyimleyebilirler. Bu da yaşam kalitelerinin düşmesine ve reflüye bağlı ikincil rahatsızlıklar ortaya çıkmasına yol açar. Bu yüzden eğer mide yanması sık sık tekrarlıyorsa rahatsızlığın kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Mutlaka en yakın zamanda bir iç hastalıkları doktoru ile görüşülmelidir.
Midede Yanma Tehlikeli Midir?
Mide yanması çoğu zaman tehlikeli bir durum değildir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi dönem dönem herkes mide yanmasından şikayetçi olabilir. Ancak mide yanması sık sık meydana geliyorsa ve artık bireyin günlük yaşamını etkilemeye başlamışsa bir iç hastalıkları uzmanı ile görüşülmelidir. Mide yanması uzun vadede yemek borusuna ve benzer dokulara kalıcı zararlar verebilmektedir.
Midede Yanma Hissi Nasıl Geçer?
Midede yanma hissi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi tedavi ile ortadan kaldırılabilir. Mide yanması deneyimleyen hastalara, anlık bir rahatlama sağlamaları için genellikle soğuk süt tüketmeleri önerilir.
Mide Yanması İçin Bitkisel Tedavi Var Mı?
Mide yanmasının herhangi bir bitkisel tedavisi yoktur. Bitki kürleri ve alternatif tedavi uygulamaları hiçbir şekilde tıbbi ve bilimsel tedavilerin yerini tutamaz. Bu yüzden mide yanmasından şikâyetçi olan bireylere ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilen alternatif uygulamalar yerine tıbbi ve güvenilir bir tedavi uygulaması tercih etmeleri önerilir.
Mide Yanması Tedavisi Nasıl Olur?
Mide yanmasının farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bu tedavi seçeneklerinin başında düzenli kontrol muayeneleri ve yaşam tarzı değişiklikleri gelmektedir. Eğer bunlar yeterli olmazsa ilaç tedavisi uygulamalarına başvurulabilir. Aynı şekilde mide kapakçığındaki yapısal bozuklukları gidermek için cerrahiye başvurmak da mümkündür. Cerrahi tedavi genellikle en son tercih edilse de mide yanmasına karşı kesin bir çözüm sunabilmektedir.
Ankara Mide Yanması Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara mide yanması tedavisi fiyatları ve reflü tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.