Kronik Hepatitler (BCD)
Kronik hepatitler, hepatit hastalığının tamamen iyileşmemesi ve 6 aydan uzun süredir devam ediyor olmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Karaciğer iltihaplanması olarak bilinen hepatit, çeşitli virüsler tarafından ortaya çıkabilmektedir. Bu virüslerden en yaygın olanları Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C virüsleridir. Bahsi geçen virüsler, karaciğerde enfeksiyona ve iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Eğer bu virüsler sebebiyle ortaya çıkan karaciğer enfeksiyonları zamanında tedavi edilmezse sirozdan karaciğer kanserine kadar pek çok tehlikeli rahatsızlık gelişebilmektedir. Kronik hepatit tedavisi, bu gibi ikincil rahatsızlıkları önlemek ve karaciğer enfeksiyonlarını sonlandırmak için yapılmaktadır.
Yazımzıın devamında ‘’Kronik viral hepatit belirtileri nelerdir?’’, ‘’Kronik viral hepatit tedavisi için hangi bölüme gidilmelidir?’’, ‘’Kronik viral hepatit tipleri nelerdir?’’ ve ‘’Kronik hepatitler nasıl tedavi edilirler?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kronik hepatit tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.
Kronik Hepatit Nedir?
Kronik hepatit, hepatit sebebiyle ortaya çıkan belirtilerin 6 aydan daha uzun süre boyunca devam etmesiyle karakterize olan bir hastalıktır. Tamamen iyileşmemiş olan akut hepatit kronik hale gelebilmektedir. Kronik hepattite hastalığın ilerleme hızı düşüktür. Bu yüzden akut hepatite kıyasla karaciğer daha yavaş hasar almaktadır. Hastalar kronik hepatite bağlı olarak iştah kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler deneyimleyebilmektedir. Aynı şekilde göz akında ve ciltte sararmaya yol açan sarılık da kronik hepatitin yol açtığı belirtilerden biridir. Kronik hepatit tedavisi, karaciğerde meydana gelen hasarın boyutuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre faklı şekillerde yapılabilmektedir.
Kronik Hepatit Neden Olur?
Kronik hepatit şu gibi nedenler doğrultusunda ortaya çıkabilir:
- Aşırı alkol tüketimi.
- Bağışıklık sistemi hastalıkları yani otoimmün hastalıklar.
- Viral hepatit.
- Bazı ilaçların düzenli olarak kullanımı sonucu gelişen alerjik reaksiyonlar.
- Bakır (Wilson hastalığı) ve Demir(Hemokromatoz )gibi metabolizmal hastalıklar.
Kronik hepatit nedenlerini bu şekilde sıralamak mümkündür.
Kronik Hepatit Belirtileri Nelerdir?
Kronik hepatit belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Karnın sağ üst bölgesinde yoğunlaşan ağrı hissi.
- Çabuk yorulma.
- Uykulu olma durumu.
- Zihinsel fonksiyonlarla ilgili sorunlar.
- Kılcal damarların cilt üzerinden fark edilecek kadar belirginleşmesi.
- Göz akında ve ciltte sararmalar meydana gelmesi.
- Karın şişmesi.
- Dalak büyümesi.
Kronik hepatit belirtileri bu şekilde sıralanabilmektedir. Yalnızca bu belirtilere bakarak kronik hepatit teşhisi koymak mümkün değildir. Bu rahatsızlığın kesin teşhisi, gastroenteroloji doktorları tarafından gerçekleştirilen tanılama uygulamalarıyla konulur.
Kronik Hepatit Çeşitleri Nelerdir?
Kronik hepatit çeşitleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Alkol kullanımına bağlı ortaya çıkan kronik hepatit.
- Siroza sebep olma ihtimali düşük olan kronik persistant hepatit.
- Siroza sebep olma ihtimali taşıyan kronik aktif hepatit.
Kronik hepatit çeşitleri bunlardır.
Kronik Viral Hepatit Tedavisi Var Mı?
Kronik viral hepatitin karaciğere daha fazla hasar vermemesi ve bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için gerçekleşen çeşitli tedavi uygulamaları vardır. Bu tedaviler doktor tarafından kişiye özle olarak planlanmaktadırlar.
Kronik Viral Hepatit Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kronik viral hepatit tedavisi iç hastalıkları ve gastroenteroloji doktorları tarafından gerçekleştirilmektedr. Gastroenteroloji doktorları, kronik hepatite yönelik teşhis ve tedavi uygulamaları gerçekleştirebilir; karaciğerin daha fazla hasar almasını önleyecek uygulamalara başvurabilirler.
Kronik Viral Hepatit Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Vaktinde ve gerektiği gibi tedavi edilmeyen kronik viral hepatitler sarılığa ve ciddi karaciğer hasarına yol açabilmektedir. Bu yüzden kronik viral hepatit tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.
Kronik Viral Hepatit Tedavisi Nasıl Olur?
Kronik viral hepatit tedavisinde birden fazla tedavi uygulamasına başvurmak mümkündür. Bu tedavi uygulamalarının ilk amacı karaciğerin daha fazla hasar almasını önlemektir. İkinci amacı ise hastanın deneyimlediği şikayetleri minimuma indirme ve hastanın yaşam kalitesini arttırmaktadır. Bahsi geçen tedavilerin detayları tamamen hastanın genel sağlık durumuna, kronik hepatitin türüne ve hastalığın ilerleme durumuna özel olarak olarak gerçekleşmektedir. Doktor bu tedavileri planlayabilmek için öncelikle çeşitli tanılama uygulamaları gerçekleştirir. Daha sonra ise bu uygulamalardan elde ettiği verileri değerlendirir. En son ise tedavi uygulamasının detaylarını planlar ve tedaviyi gerçekleştirir.
Ankara Kronik Viral Hepatit Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara kronik viral hepatit tedavisi fiyatları ve kronik hepatit tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.