Reflü Tedavisi Ankara
Reflü tedavisi Ankara, mide salgılarının yemek borusu ve ağız gibi bölgelere ulaşmasıyla ortaya çıkan şikâyetleri gidermek; bireyin yaşam kalitesini arttırmak için uygulanan özel bir tedavidir. Mide içerisinde besinlerin sindirilmesini ve emilerek kana karışmaya hazır hale gelmelerini sağlayan özel sıvılar yer alır. Bu sıvılar mide içerisindeyken son derece işlevsel ve gereklidirler. Ancak mide dışına çıktıklarında dokulara zarar verebilir, ciddi yanma hissine ve rahatsızlığa yol açabilirler.
Mide sıvılarının yemek borusu ve ağız gibi bölgelerde görülmesi durumu reflü olarak bilinmektedir. Reflü pek çok farklı sebepten ortaya çıkabilmektedir ve bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Bu yüzden reflüsü olan bireylerin en yakın zamanda bir gastroenteroloji uzmanıyla görüşmeleri önerilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Reflü tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Reflü tekrarlar mı?’’, ‘’Reflü kimlerde görülür?’’ ve ‘’Reflünün kesin tedavisi var mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara reflü tedavisi hakkında merak ettikleriniz için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.
Reflü Nedir?
Reflü, midede yer alan asit içerikli sıvının ağız ve yemek borusuna doğru geri kaçmasıyla karakterize olan bir rahatsızlıktır. Mide ile yemek borusu arasında özafagus sfinkteri isimli özel bir doku yer almaktadır. Bu dokunun görevi, mide içerisinde yer alan sıvıların yemek borusuna doğru geri kaçmasını önlemektir. Ancak bazı kişilerde bahsi geçen kapakçık görevini gerektiği gibi yerine getiremez. Bu da mide sıvısının yemek borusuna doğru geri kaçmasına ve yemek borusu civarında yanma hissi oluşmasına sebep olur.
Reflü Neden Olur?
Reflü pek çok sebepten ortaya çıkabilir, bu sebepler arasında şunlar yer alır:
- Aşırı kilolara bağlı olarak karın içi basıncın artması.
- Zararlı beslenme alışkanlıkları.
- Sigara ve alkol kullanımı.
- Hormonal problemler.
- İlaç kullanımı.
- Mide fıtığı.
- Aşırı yağlı besinlerin düzenli olarak tüketimi.
- Bazı fiziksel aktiviteler.
- Genetik yatkınlık.
Reflü nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Reflü belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Ağıza acı bir sıvı gelmesi.
- Yutma güçlüğü.
- Boğaz ağrısı.
- Ekşime.
- Mide bulantısı.
- Boğaz ve yemek borusu civarında yanma hissi.
- Ses kısıklığı.
Reflü belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Reflünün sık sık meydana gelmesiyle çok daha ciddi ve rahatsız edici belirtiler deneyimlenebilir. Bu yüzden reflü tedavisi aksatılmamalıdır.
Reflü Tedavisi Var Mı?
Reflünün tedavisi vardır. Reflü tedavisi, reflüye yol açan etmenlerin belirlenmesi ve bu nedenlere yönelik özel tedavilerin planlanması ile gerçekleşmektedir.
Reflü Nasıl Geçer?
Reflünun meydana gelme sıklığını azaltmak ve bireyde anlık rahatlama sağlamak için dikkat edilebilecek bazı noktalar vardır, bunlar:
- Uyurken veya dinlenirken yüksek bir yastık tercih edilmeli.
- Tüketilen yemek miktarı azaltılmalı ve mümkünse uyku saatinden en az 3 saat önce gıda tüketimi durdurulmalı.
- Sigara ve alkol azaltılmalı, mümkünse bırakılmalı.
- Düzenli spor ve egzersiz yapılmalı.
- Aşırı kilolar verilmeli.
- Az yağlı yemekler tüketilmeli.
Bunlar her ne kadar reflünün ortaya çıkma sıklığını azaltabilecek olsa da hastaların mutlaka tıbbi tedaviye başvurmaları gerekir. Tekrar eden reflüler yemek borusundan ses tellerine kadar pek çok önemli bölgede hasara yol açabilirler. Bu yüzden tedavi uygulamaları aksatılmamalıdır.
Reflü Tehlikeli Mi?
Reflü ara sıra herkeste meydana gelebilen ve çoğu zaman herhangi bir tehlike barındırmayan bir durumdur. Ancak birey sık sık reflü atakları yaşıyorsa bazı tehlikelerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bunların arasında yemek borusunun, yutağın ve benzer bölgelerin asit sebebiyle zarar görmesi yer almaktadır. Hatta vaktinde tedavi edilmeyen reflünün kanser gibi çok daha ciddi hastalıklara yol açabileceği bilinmektedir.
Reflü Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Reflü tedavisi için reçete edilen ilaçların genellikle 6 ila 8 hafta kullanılması gerekmektedir. Eğer ilaçlar bittikten sonra reflü yeniden tekrarlarsa doktorun yönlendirmesiyle yeniden ilaçlara başlanabilir veya farklı bir tedavi uygulamasına başvurulabilir.
Reflü Tedavisi Nasıl Olur?
Reflü tedavisi genellikle medikal yollarla yani ilaç tedavisi ile gerçekleşir. Bu tedaviler sırasında mide asidini yok etmeye veya mide asidinin mide kapakçığından çıkmasını önlemeye yönelik ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte mide kapakçığındaki gevşekliği gidermek için reflü ameliyatı olarak bilinen tedavi uygulamasına da başvurulabilir. Reflü tedavisinin detayları tamamen hastanın taleplerine ve ihtiyaçlarına göre planlanır.
Ankara Reflü Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara reflü tedavisi fiyatları ve reflü ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.