Ankara Crohn Hastalığı Tedavisi
Crohn hastalığı tedavisi Ankara, sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde meydana gelebilen Crohn hastalığını ve yol açtığı rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için yapılan tedavidir. Sindirim sistemi ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüsten meydana gelmektedir. Bu bölgelerin veya organların her biri bireyin sağlığı ve sindirimin işlevselliği açısından son derece önemlidir. Crohn hastalığı, genelde ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasında görülse de bahsi geçen organlardan herhangi birinde meydana gelebilmektedir. Meydana geldiği bölgede iltihaba yol açan bu hastalık karın ağrısı, ishal ve kanama gibi pek çok şikayete yol açabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Crohn tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Crohn ile ülseratif kolit arasındaki farklar nelerdir?’’, ‘’Crohn belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Crohn hastalığı nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara Crohn hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.
Crohn Hastalığı Nedir?
Crohn hastalığı, sindirim sistemi organlarının herhangi birinde meydana gelebilen, görüldüğü yerde ise ülsere ve kalınlaşmaya yol açan kronik bir rahatsızlıktır. Crohn hastalığı en sık ince bağırsağın kalın bağırsak ile birleştiği bölgede görülmektedir. Ancak kalın bağırsakta görülen ülseratif kolit ile karıştırılmamalıdır. Her ikisi de İnflamatuar bağırsak hastalığı olsa da Crohn hastalığı gastrointestinal sistemin herhangi bir (veya birden fazla) bölgesini etkileyebilmektedir. Bu hastalık, bireyin günlük yaşamını ve beden sağlığını son derece olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Bu yüzden tedavisi aksatılmamalıdır.
Crohn Hastalığı Neden Olur?
Crohn hastalığının çevresel etkenler sebebiyle tetiklenen genetik yatkınlık sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Aynı şekilde sigara kullanımının ve benzer faktörlerin de Crohn hastalığının ortaya çıkmasında rolü olduğu tahmin edilmektedir.
Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Crohn hastalığı belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- İshal
- Karın ağrısı
- Bağırsakta tıkanma
- Dışkıda kan gözlemlenmesi.
- Yüksek ateş.
- Kilo kaybı
- Eklem ağrısı ve şişlik
- Anüs civarında fistüller ve abse(çıbanlar) oluşması.
- Ağız içerisinde yaralar ve aftlar.
- Karnın alt bölgesinde yoğunlaşan ağrı hissi.
Crohn hastalığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu gibi belirtiler Ülseratif kolit gibi rahatsızlıklar sırasında da ortaya çıkabilir. Bu yüzden kesin teşhisin sağlanabilmesi için mutlaka bir Gastroenteroloji uzmanı ile görüşülmelidir.
Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit Farkları Nelerdir?
Crohn hastalığı gastrointestinal sistemin herhangi bir veya birden fazla bölgesini etkileyebilir. Bununla birlikte Ülseratif kolit yalnızca kalın bağırsağın iç yüzeyinde meydana gelir. Crohn hastalığı ile Ülseratif koliti birbirinden ayıran en net fark budur.
Crohn Hastalığı’nın Bitkisel Tedavisi Var Mı?
Crohn hastalığının bitkisel bir tedavisi yoktur. Kronik ve son derece ciddi olan Crohn hastalığı, bitkisel kürler ve benzer alternatif uygulamalar ile tedavi edilemez. Bu rahatsızlığın tedavisi için bir Gastroenteroloji ve İç hastalıkları doktoru ile görüşülmesi gerekir.
Crohn Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmeyen Crohn hastalığı bağırsak duvarında meydana gelen kalınlaşma sebebiyle bağırsağın tıkanmasına yol açabilir. Bağırsak tıkanıklığı son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bu yüzden Crohn hastalığı kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Crohn Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Crohn hastalığının teşhisinde pek çok uygulamaya başvurulabilir. Bu uygulamalar arasında kan tahlilleri, dışkı tahlilleri, kolonoskopi ve bilgisayarlı tomografi gibi işlemler yer alabilmektedir. Doktorunuz bahsi geçen uygulamalar sayesinde Crohn hastalığını kesin olarak teşhis edebilir ve size özel bir tedavi uygulaması planlayabilir.
Crohn Hastalığı Tedavisi Var Mı?
Crohn hastalığı, gastroenteroloji doktorları tarafından gerçekleştiren uygulamalar ile tedavi edilebilmektedir. Hastalığı tam olarak ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bireyin deneyimlediği şikayetler giderilebilir ve bireyin yaşam kalitesi arttırılabilir.
Crohn Hastalığı Tekrarlar Mı?
Crohn hastalığı tam olarak tedavi edilemez. Bu yüzden tekrarlamak yerine zaman zaman alevlenebilir. Bu alevlenme dönemlerinde doktorunuz ile görüşmeli ve sizin için planladığı özel tedavilere düzenli olarak devam etmelisiniz.
Crohn Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Crohn hastalığı tedavisi, doktor tarafından reçete edilen özel ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve özel diyet programları ile yapılmaktadır. Bazı durumlarda Crohn hastalığı ameliyatı olarak bilinen cerrahi işleme de başvurulması mümkündür. Bahsi geçen tedavi uygulamalarına düzenli olarak devam edildiği takdirde hastanın yaşam kalitesinde hissedilir bir artış olacaktır.
Ankara Crohn Hastalığı Tedavisi Fiyatları 2024
Ankara Crohn hastalığı tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.