Ülseratif Kolit Tedavisi Ankara

    Ülseratif kolit tedavisi Ankara, kalın bağırsağın iç yüzeyinde meydana gelen enfeksiyonu ve bu enfeksiyona bağlı ortaya çıkan şikayetleri gidermek için yapılan tedavidir. Kalın bağırsak sindirim sisteminin en önemli organlarından biridir. Tüketilen sıvıların ve suyun emilimi kalın bağırsakta gerçekleşmektedir. Aynı şekilde gaitanın (dışkının) da vücut dışına atılması için rektuma yönlendirilmesi kalın bağırsak tarafından gerçekleştirilir. Bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar, aşırı stres ve bölgede yaşayan bakteriler gibi etmenler kalın bağırsağın iç yüzeyini kaplayan katmanda enfeksiyona sebep olabilirler. Ülseratif kolit olarak bilinen bu durum ciddi karın ağrılarına, ishale ve kanamaya yol açabilir. Bu yüzden son derece rahatsız edici ve tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Ülseratif kolit tedavisi iç hastalıkları doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Ülseratif kolit tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Ülseratif kolit ile Crohn hastalığı arasındaki farklar nelerdir?’’, ‘’Ülseratif kolit tedavi edilmezse ne olur?’ ve ‘’Ülseratif kolit tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara ülseratif kolit tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Ülseratif Kolit Nedir?

    Ülseratif kolit, kalın bağırsak iltihaplanması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yaralarla karakterize olan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık sebep olduğu kanlı ishal, makattan akıntı, karın ağrısı ve kronik yorgunluk gibi belirtiler sebebiyle bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Birey sosyal yaşantısında, iş ve öğrenim hayatında ülseratif kolit sebebiyle pek çok zorlukla karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden ülseratif kolit tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.

    Ülseratif Kolit Neden Olur?

    Ülseratif kolit pek çok sebepten ortaya çıkabilmektedir. Ülseratif kolit nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

    • Aşırı stres
    • Alkol ve sigara kullanımı
    • Bazı ilaçların düzenli kullanımı
    • Baharatlı gıdaların aşırı miktarda tüketilmesi
    • Genetik faktörler
    • Çevresel etmenler
    • Viral enfeksiyonlar

    Ülseratif kolit nedenleri arasında bunlar yer almaktadır.

    Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

    Ülseratif kolit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Kanlı ishal
    • Kronik yorgunluk
    • Karın ağrısı
    • Makattan akıntı
    • İştah kaybı ve kilo kaybı
    • Kansızlık, demir eksikliği
    • Eklem ve kemik ağrıları
    • Göz içerisinde yanma hissi
    • Ciltte döküntü ve yara
    • Yüksek ateş

    Ülseratif kolit belirtileri arasında bunlar yer almaktadır. Bu belirtiler ülseratif kolit teşhisi koymak için yetersizdir. Kesin teşhisin sağlanabilmesi için bir gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir.

    Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığı Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Ülseratif kolit kalın bağırsakta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Crohn hastalığı ise sindirim sisteminin herhangi bir noktasında meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte en sık ince bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği noktada görülmektedir.

    Ülseratif Kolit Kimlerde Görülür?

    Ülseratif kolit açısından risk altında olabilecek gruplar şunlardır:

    • Sigara ve alkol bağımlıları.
    • Aile üyelerinden birinde ülseratif kolit bulunan bireyler.
    • Çevre kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde yaşayan bireyler.

    Bu gibi bireylerde ülseratif kolit riski, genel nüfusa kıyasla daha fazla olabilmektedir.

    Ülseratif Kolit İçin Hangi Bölüme Gidilir?

    Ülseratif kolitten şüphelenen veya ülseratif kolit teşhisine sahip olan bireylerin iç hastalıkları ve gastroenteroloji bölümüne başvurması gerekir. İç hastalıkları doktorları, ülseratif koliti kesin olarak teşhis edebilir ve bireye özel tedavi çalışmaları yürütebilirler.

    Ülseratif Kolit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Ülseratif kolit tedavisi, iltihaplar ve bireyin deneyimlediği şikayetler son bulana kadar devam edebilir. Doktorunuz tedavinin tahmini süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

    Ülseratif Kolit Tekrarlar Mı?

    Ülseratif kolit tedavi uygulamalarından sonra zaman zaman tekrarlayabilmektedir. Bu tekrarlamaların sıklığını azalmak ve hatta önlemek için yapılabilecek en iyi şey hastanın, doktor tarafından reçete edilen ilaçları önerilen süre boyunca kullanmasıdır. Böylece ülseratif kolitin tekrarlama riski düşürülebilir.

    Ülseratif Kolit Tedavisi Nasıl Olur?

    Ülseratif kolit tedavisi sırasında kullanılan pek çok tedavi uygulaması vardır. Bu uygulamaların çoğunluğu ilaçlı tedavilerdir. Doktor, rahatsızlığın türüne ve şiddetine göre hastaya çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar arasında antibiyotikler, kortikosteroidler ve benzer ilaçlar yer alabilmektedir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların önerilen dozlarda, düzenli olarak ve önerilen süre boyunca kullanılması gerekmektedir.

    Ankara Ülseratif Kolit Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara ülseratif kolit tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!