Safra Taşı Tedavisi Ankara

    Safra taşı tedavisi Ankara, safra kesesi veya safra kanalları içerisinde oluşmuş olan kristal yapılı kitleleri ve bu kitlelere bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için yapılan tedavilerdir. Safra kesesi, karaciğerin hemen altında yer almaktadır ve içerisinde karaciğer tarafından üretilen safra sıvısını taşımaktadır. Zaman içerisinde bu kesenin içerisinde veya karaciğer ile safra kesesi arasındaki kanallarda safra taşı oluşumu gözlenebilmektedir. Safra taşları kalsiyum tuzları, safra pigmentleri ve benzer maddelerden meydana gelen kristal yapılı kitlelerdir. Bu kitleler; boyutları 3 milimetreden büyükse safra taşı olarak, 3 milimetreden küçükse de safra çamuru olarak isimlendirirler. Safra taşları belirti vermeden meydana gelebildikleri gibi mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlere de yol açabilirler. Safra taşı tedavisi gastroenteroloji doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Safra taşı tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Safra taşı tehlikeli midir?’’, ‘’Safra taşı tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Safra taşı belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara safra taşı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Safra Taşı Nedir?

    Safra taşları, safra kesesinde veya safra kanallarında oluşan kristalize olmuş kitlelerdir. Bu kitleler boyutlarına göre safra çamuru veya safra taşı olarak sınıflandırılırlar. 3 milimetreden büyük olan kitleler safra taşı olarak bilinir. Safra taşları belirti vermeden gelişebilir ve ilerleyen dönemlerde çeşitli şikayetlere yol açabilirler. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkma riski artan safra taşları; mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilmektedir.

    Safra Taşı Neden Olur?

    Safra taşı genel olarak üç farklı nedenden oluşabilir. Bunlardan ilki safra içerisinde fazla bilirubin bulunmasıdır. Fazla miktarda bulunan bilirubin safra kesesi içerisinde birikim göstererek safra taşı oluşumuna yol açabilir. İkinci neden ise safra içerisinde aşırı miktarda kolesterol bulunmasıdır. Kolesterol de zaman içerisinde kristalleşerek safra taşı oluşumuna neden olabilmektedir. Üçüncü ve son etmen ise safra kesesinin tam olarak boşalamaması, kesenin içerisindeki sıvının yoğun bir yapı kazanmasıdır.

    Safra Taşı Belirtileri Nelerdir?

    Safra kesesinde taş belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Aşırı terleme.
    • Öğünlerden sonra aniden başlayan ve karnın üst bölgelerini etkileyen şiddetli ağrı.
    • Sürekli üşüme hissi.

    Safra taşı belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilere ikincil rahatsızlıklar sonucu görülen şikayetler de eşlik edebilir.

    Safra Taşı Tehlikeli Mi?

    Safra taşı son derece tehlikelidir. Bu kitleler zaman içerisinde safra kesesi iltihabı, pankreatit, safra kanalı tıkanması ve safra kesesi kanseri gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Bu yüzden safra taşı tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.

    Safra Taşı Nefes Darlığı Yapar Mı?

    Safra taşı nefes alırken ağrı ve batma hissine yol açabilir. Bu yüzden bireyler soluk alışverişlerini kontrol etmeye çalışabilirler.

    Safra Taşı Kendiliğinden Düşer Mi?

    Safra taşı, küçük olduğu takdirde kanal yardımı ile duodenuma düşebilir. Ancak bu durum nadiren gerçekleşmektedir.

    Safra Taşının Bitkisel Tedavisi Var Mı?

    Safra taşlarının bitkisel bir tedavisi yoktur. Herhangi bir bitkisel kür veya alternatif uygulama safra taşlarının düşmesini, erimesini veya yok edilmesini sağlayamaz. Safra taşı tedavisi yalnızca alanında uzman bir gastroenteroloji doktoru tarafından gerçekleştirilebilir. Alternatif uygulamalar çoğu zaman safra taşını tedavi etmede yetersiz kalırlar. Bazı durumlarda ise hastanın sağlık durumunu çok daha kötü etkileyen anaflaktik şok gibi ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilirler. Bu yüzden tıbbi, bilimsel ve güvenilir tedavi uygulamaları tercih edilmelidir.

    Safra Taşı Tedavisi Nasıl Olur?

    Safra taşı tedavisi, çeşitli cerrahi uygulamalar ve bu uygulamalara eşlik eden medikal tedavilerle yapılabilmektedir. Eğer safra taşı tedavisine safra kesesi iltihabı da eşlik ediyorsa antibiyotik tedavilerine başvurulabilir. Aynı şekilde bireyin safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşı sebebiyle deneyimlediği sindirim sistemi sorunları için de ilaçlı tedaviye başvurulabilir. Bu tedavi uygulamaları gastroenteroloji doktorları tarafından gerçekleştirilir. Tedavinin tüm aşamaları doktor tarafından hastanın rahatsızlığına ve sağlık durumuna özel olarak planlanır.

    Ankara Safra Taşı Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara safra taşı tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!