PEG Takılması Ankara

    PEG takılma uygulaması, besinlerin direkt olarak mideye yönlendirilebilmesi için yapılan özel bir uygulamadır. Gün içerisinde harcadığımız enerjiyi ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu destekleyici maddeleri besinlerden alınır. Bu yüzden beslenme son derece önemli ve vazgeçilmezdir. Bazı bireyler ağızdan beslenmelerini engelleyecek bir rahatsızlığa sahip olabilir. Bu bireylerin, ihtiyaç duydukları besin maddelerini alabilmeleri için farklı tıbbi uygulamalara başvurulur. Genellikle ilk olarak damar yolu ile beslenme yani parenteral beslenme uygulamasına başvurulur. Ancak bu uzun süre devam edilebilir bir uygulama değildir. Bu yüzden besinlerin direkt olarak mideye gönderilmesine olanak sağlayan PEG gibi uygulamalara başvurulmaktadır. PEG uygulaması sayesinde nörolojik bir rahatsızlığı olan, baş-boyun tümörü bulunan veya felçli olan bireylerin mide-bağırsak sindirimi yapması sağlanır. Böylece beslenme işlemi çok daha verimli, güvenli ve ideal bir şekilde gerçekleşmiş olur. Yazımızın devamında ‘’Perkütan endoskopik gastrostomi nedir?’’, ‘’PEG hangi durumlarda takılmaktadır?’’, ‘’PEG nasıl çıkarılır?’’ ve ‘’PEG takılma uygulaması ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara PEG takılması uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    PEG Nedir?

    PEG, ağız yolu ile beslenmekte zorlanan bireylerin, beslenme ihtiyacını gidermek için mide üzerinde gerçekleştirilen özel bir uygulamadır. PEG aparatı sayesinde besinlerin direkt olarak mide içerisine verilmesi ve bireyin beslenme ihtiyacının giderilmesi mümkün hale gelmektedir.

    PEG Neden Takılır?

    PEG, ağız yolu ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda, beslenmenin mümkün olabilmesi için takılmaktadır. Yutma refleksini ilgilendiren bazı nörolojik hastalıklar veya kanser hastalıkları, bireyin ağız yolu ile beslenmesini engelleyebilir. Bu hastaların beslenme süreçlerinin dışarıdan desteklenmesi gerekir. Bahsi geçen amaç doğrultusunda uygulanan en sağlıklı ve avantajlı işlem PEG takılmasıdır.

    PEG Kimlere Takılabilir?

    PEG takma uygulaması şu gibi bireylere yapılabilir:

    • Demans hastaları.
    • İnme geçirmiş, felçli bireyler.
    • Yutma ve yutkunmadan sorumlu olan sinirlerinde hasar meydana gelmiş olan bireyler.
    • Özofagus kanseri hastaları.
    • Orofarinks kanseri hastaları.
    • Miyastenia Gravis (MG) hastaları.
    • Alzheimer ve Parkinson hastaları.
    • Ağır baş ve boyun travması yaşamış olan bireyler.
    • ALS hastaları.

    Bu gibi bireylerde beslenmenin desteklenebilmesi için PEG uygulamasına ihtiyaç duyulabilir.

    PEG Zararlı Mı?

    PEG zararlı bir uygulama değildir. Aksine beslenme süreçlerini desteklemek için yapılan diğer uygulamalara kıyasla daha güvenli ve avantajlıdır. Diğer uygulamalara kıyasla daha sürdürülebilir olması da PEG’in avantajlarından biridir.

    PEG Uygulaması Kim Tarafından Yapılır?

    PEG uygulaması, gastroenteroloji doktorları tarafından gerçekleştirilir. Doktor, hastanın sağlık durumunu ve işleme uygunluğunu değerlendirir. Eğer işleme engel olabilecek bir durum söz konusu değilse uygulamayı gerçekleştirir.

    PEG Takılması Ne Kadar Sürer?

    PEG takma uygulaması son derece hızlıdır. Tüm işlemler yaklaşık 20 dakika içerisinde tamamlanmış ve PEG takılmış olur.

    PEG Ne Kadar Kalır?

    PEG uygulaması ile mideye yerleştirilen tüpler yaklaşık 1 yıl  boyunca kullanılabilir. Eğer PEG uygulamasına duyulan ihtiyaç sonlanırsa tüp daha erken çıkarılabilir.

    PEG Ne Kadar Sürede Değişir?

    PEG ile mideye yerleştirilen tüplerin yaklaşık yılda  bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

    PEG Nasıl Takılır?

    PEG takılması, uygun bir anestezi tekniği ile steril koşullarda gerçekleşmektedir. Endoskopi eşliğinde yapılan bu uygulama sırasında öncelikle gerekli incelemeler gerçekleştirilir. Eğer işleme engel teşkil edebilecek bir sorun yoksa mide ile karın arasında, mideye yerleştirilecek tüp için özel bir kanal açılır. PEG aparatının bu kanalın içerisine yerleştirilmesiyle birlikte tedavi son bulur. Hasta bu uygulama sırasında kesinlikle ağrı ve rahatsızlık hissi duymaz. PEG yerleştirildikten sonra hedef bölge antiseptik solüsyonla temizlenir ve gazlı bezle kapatılır. Bu pansuman işlemden yaklaşık 2 sonra çıkarılabilir. PEG ile beslenme, PEG takılması işleminden 6 ila 12 saat sonra başlayabilir.

    PEG Nasıl Çıkarılır?

    PEG ile beslenmeye duyulan ihtiyaç ortadan kalktığında doktor, endoskopi yardımı ile PEG tüpünü bulunduğu bölgeden çıkarılabilir. Bu işlemi kesinlikle kişinin kendisi veya bir yakını yapmamalıdır. PEG değişimi ve PEG çıkarılması tedaviyi gerçekleştiren doktor tarafından yapılmalıdır.

    Ankara PEG Takılması Fiyatları 2024

    Ankara PEG uygulaması fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!