SİBO Tedavisi Ankara

    SİBO tedavisi Ankara, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesiyle karakterize olan SİBO hastalığını ve bu hastalığa bağlı deneyimlenen olumsuzlukları ortadan kaldırmak için yapılan tedavi uygulamasıdır. İnce bağırsakta, normal şartlarda yararlı olan pek çok bakteri türü yaşamaktadır. Ancak bazı durumlarda farklı bakteri tipleri de ince bağırsakta var olabilmekte ve aşırı miktarda üreyerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedirler. Bahsi geçen bakterilerin türüne göre hastanın deneyimlediği şikayetler de değişiklik gösterebilmektedir. Mesela bazı bakteriler yağların emilimi ile ilgili sorunlara ve ishale yol açarken bazıları ise hazımsızlık gibi belirtilere yol açmaktadır. Bu belirtiler bireylerin genel sağlığını ve günlük yaşamlarına olumsuz etkileyebilmektedir. SİBO tedavisi, bahsi geçen belirtilerin ortadan kaldırılması ve bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’SİBO tedavisi için hangi bölüme gidilmeli?’’, ‘’SİBO teşhisi nasıl konulur?’’, ‘’SİBO tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’SİBO tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara SİBO tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    SİBO Nedir?

    SİBO, ince bağırsakta yer alan bakterilerin aşırı miktarda üremesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, midedeki asit salgısının azalması veya bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sebebiyle meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde diyabet hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar da SİBO oluşumunda rol oynayabilmektedir. Bahsi geçen rahatsızlıklar sebebiyle ince bağırsakta fazla miktarda bakteri üremesi gerçekleşir. Bakterilerin türüne göre de hastalar şişkinlik, karın ağrısı, gaz birikmesi, kabızlık ve ishal gibi belirtiler deneyimleyebilir.

    SİBO Neden Olur?

    SİBO nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Midede asit salgısının azalması.
    • İnce bağırsak hareketlerinin yavaşlaması.
    • İrritabl bağırsak sendromu, huzursuz bağırsak sendromu.
    • Diyabet hastalığı.
    • Kronik ishal.
    • Alkol bağımlılığı veya aşırı alkol tüketimi.
    • Yaşlılık.
    • Aşırı antibiyotik ilaç tüketimi.
    • Çölyak hastalığı.

    Bahsi geçen nedenler sonucunda ince bağırsakta fazla miktarda bakteri üremesi meydana gelebilir.

    SİBO Belirtileri Nelerdir?

    SİBO belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • İshal.
    • İştahsızlık ve kilo kaybı.
    • Şişkinlik.
    • Akne ve egzema gibi cilt sorunları.
    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Eklem ağrıları.
    • Kabızlık.
    • Gaz sancıları.

    Bunlara ek olarak, SİBO sebebiyle ortaya çıkan ikincil hastalıkların belirtileri de SİBO belirtilerine eşlik edebilmektedir.

    SİBO Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

    SİBO tedavisi için gastroenteroloji doktoru ile görüşülmelidir. İç hastalıkları ve gastroenteroloji bölümünde uzmanlaşmış olan doktorlar SİBO’ya neden olan etmenleri belirleyebilir ve bu etmenlere yönelik özel tedavi uygulamaları gerçekleştirebilirler.

    SİBO Tehlikeli Mi?

    SİBO sebebiyle deneyimlenen şikayetler ve ortaya çıkan ikincil rahatsızlıklar bireyin genel sağlığını etkileyebilir. Bu yüzden SİBO’nun tehlikeli ve ciddi bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz.

    SİBO Kendiliğinden Geçer Mi?

    SİBO kronik bir hastalıktır ve kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Bu yüzden tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

    SİBO Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Tedavi edilmeyen SİBO hastalığı bireyin B12 eksikliği gibi vitamin ve mineral eksikliği yaşamasına sebep olabilir. Uzun vadede bireyin hem psikolojik hem de bedensel sağlığı SİBO sebebiyle zarar görebilir. Bu yüzden SİBO tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır.

    SİBO Tekrarlar Mı?

    SİBO tekrarlaması mümkün olan bir hastalıktır. Bu yüzden hastalar, tedaviden sonra bile SİBO belirtilerine dikkat etmelidirler. Eğer daha önce bahsetmiş olduğumuz belirtileri yeniden deneyimlemeye başlamışlarsa doktorları ile yeniden iletişime geçmelidirler.

    SİBO Teşhisi Nasıl Olur?

    SİBO teşhisi, nefes testi olarak bilinen uygulama ile gerçekleşebilir. Nefes testi sayesinde bireyin nefesindeki metan ve hidrojen oranı ölçülebilir. Bu gazlar bakteriler tarafından üretildikleri için miktarlarının ölçülmesi SİBO teşhisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

    SİBO Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    SİBO tedavisinin süresi, tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz, tercih edilen tedavi uygulamasına göre tahmini SİBO tedavisi süresi hakkında detaylı bilgilendirme yapacaktır.

    SİBO Tedavisi Nasıl Yapar?

    SİBO tedavisinde, ince bağırsakta yer alan bakterilerin miktarını azaltmak için genelde antibiyotik ilaçlara başvurulmaktadır. Aynı şekilde SİBO diyeti olarak bilinen uygulamalar da bu tedavi sürecinde eşlik edebilmektedir. Doktorunuz SİBO tedavisini tamamen sizin ihtiyaçlarınıza ve taleplerinize özel olarak planlayacaktır.

    Ankara SİBO Tedavisi Fiyatları 2024

    Ankara SİBO tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Şirin Aytaç ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!